Blogi
LohkoKettu
18.12.2018
LOHKOKETJU – JAA, ETTÄ MITÄ?

Konsensuksen nettisivut päivitettiin, samoin blogialusta. Tästä syystä julkaisen vanhat bloggaukseni nyt uudestaan.
Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin 8.9.2018.

Tervehdys, hyvä lukija!

Päädyit tähän blogiin oletettavasti siitä syystä, että olet kiinnostunut ja ehkä jo tiedätkin jotain lohkoketjuista. Samassa veneessä ollaan, ystävä! Kuten sinä, myös minä haluan tietää lisää tästä ilmiöstä, jonka panivat alulle Satoshi Nakamoto ja Bitcoin, mutta joka ei missään nimessä rajoitu vain kryptovaluuttoihin.

Sanovat, että sitä oppii parhaiten opettamalla muita. Tämä blogi virisi tästä ajatuksesta, mutta opettaminen ymmärrettäköön tässä kontekstissa oman ymmärryksensä ja ajatustensa jakamisena muille – perinteisen koulusysteemin mukaisesta, kiistämättömien totuuksien ja valmiiden vastausten antamisesta pysyttäköön kaukana. Samoin kuin itse olen ottanut ja otan yhä selvää itse, kannustan näillä kirjoituksilla myös sinua, hyvä lukija, ajattelemaan ja ottamaan selvää itse.

Käsittelytavat ja aiheiden kirjo tässä blogissa tulevat olemaan yhtä moninaisia kuin itse lohkoketjutkin. Tulevissa postauksissa selvennetään ainakin joitakin olennaisimpia käsitteitä, tarkastellaan ilmiön sosiologisia ulottuvuuksia sekä esitellään erilaisia lohkoketjuprojekteja. Tarkkaa suunnitelmaa ei ole; tuntemattomilla vesillä navigoidessa voi päätyä yllättäviinkin paikkoihin, mutta sehän se parasta löytöretkeillessä onkin. Istu tuhdolle, niin soudellaan vähitellen kohti syvempää ymmärrystä lohkomaailmasta.

Alustusta ja vastustusta

Aloitetaan matka keräämällä ja herättelemällä ajatuksia. Omistani syntyi seuraava, eräänlainen oodi lohkoketjulle:

Lohkoketju on tietotekniikkaa ja matematiikkaa, käyttäytymistaloustiedettä ja kryptografiaa.
Lohkoketju on koodia ja algoritmejä, verkostoja, noodeja, mainaajia ja hashejä.
Lohkoketju on Web 3.0 ja raha 2.0.

Lohkoketju on kryptovaluuttoja ja älysopimuksia.
Lohkoketju on omistuksen, oikeuksien ja olemassaolon todentaja.
Lohkoketju on varallisuuden ja vaurauden tasaisempaa ja laajempaa levikkiä.

Lohkoketju on jaettu, julkinen ja kryptattu tilikirja.
Lohkoketju on lahjomaton ja läpinäkyvä protokolla.
Lohkoketju on luottovapaata valinnanvapautta.

Lohkoketju on turvallisuutta, yksityisyyttä ja rehellisyyttä.
Lohkoketju on totuuden puolestapuhuja ja rauhan advokaatti.
Lohkoketju on välikäsien katkaisija.

Lohkoketju on desentralisaatiota.
Lohkoketju on osallisuutta ja osallistavuutta.
Lohkoketju on todellista globaalia yhteisöllisyyttä.

Lohkoketju on kaikkea, kaikille, kaikkialla.
Lohkoketju on rajattomia innovaatioita.
Lohkoketju on maailma ilman rajoja.

Lohkoketju on teknologiaa, taloutta ja ideologiaa.
Lohkoketju = kapitalismi + sosialismi + anarkia.
Lohkoketju on konsensus.

Lohkoketju on tulevaisuus.
Lohkoketju on vallankumous.
Nyt.

Lohkoketju saattaa suurista sanoista ja kaunopuheista huolimatta kuulostaa korvaan jos toiseenkin tyhjältä hypetykseltä, ajatushautomoiden uusimmalta huumalta ja/tai joltakin äärimmäisen kompleksiselta, abstraktilta ja tavallisen tallaajan käsityskyvyn ylittävältä...joltakin. Yllä olevasta ”oodistakin” löytyy paljon käsitteitä ja ajatuksia, jotka vaativat lisäselvitystä ja tulevissa postauksissa niitä ryhdytäänkin ruotimaan tarkemmin. Hypetyskin saattaa tarttua.

”Mutta… enhän mä voi ymmärtää jotain näin teknistä! Jätän tämmöset nörteille.”

”Nörtit” kiittävät ja kiitävät teknologian siivin kohti valoisampaa, vapaampaa ja vauraampaa tulevaisuutta – mutta eivät sulje portteja takanaan, vaan avaavat ne. Kaikille.

”Mutta… sehän liittyy jotenkin talouteen. En mä siitäkään mitään ymmärrä. Paitsi että raha on paha, rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Näin on aina ollut ja tulee olemaankin.”

Tuollainen lannistunut mentaliteetti on omiaan vahvistamaan nykyistä rahavaltaa. Tiedä, että niin kuin ajattelet, EI tule aina olemaan, jos ja kun me vain heräämme näkemään potentiaalin itsessämme ja lohkoketjuissa. Voimme mullistaa maailman käsi kädessä – ilman välikäsiä.

“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.” - Buckminster Fuller
(Vapaa suomennos: “Et koskaan muuta mitään taistelemalla olemassaolevaa todellisuutta vastaan. Muuttaaksesi jotain rakenna uusi malli, joka tekee olemassaolevan mallin vanhentuneeksi.”)

No, tuohon voi jo yhtyä! Nykyinen systeemi natisee liitoksistaan, ja uuden systeemin perusta on jo muurattu. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa ra(u)hallisen vallankumouksen.

“Mutta… miten?”

Tiivistetysti vastaus liittyy desentralisaatioon, luottamukseen ja osallistamiseen. Laajemman vastauksen kartoitus aloitetaan seuraavassa postauksessa.

Tule mukaan! Matka on vasta alussa.